Main menu

Bu kadar işsiz varken nasıl oluyor da bütün işletmeler “Vasıfsız Personel” arıyor? (Trakya özelinde…)


Radyoların İnsan Kaynakları kuşaklarında duymaya alışkınız. Hemen her elektrik direğinde, Telekom panosunda veya hemen her işçi servisinin camında ve fabrika kapılarındaki kocaman afişler üzerinde görmeye de aşinayız. Fakat şehir merkezindeki ücretli billboardlar üzerinde “Vasıflı – Vasıfsız personeller alınacaktır” yazan afişlerle karşılaşmak sorunun vehametini de gösteriyor.

Bugün itibariyle sadece Tekirdağ’da (6’sı Çorlu’da olmak üzere) kuruluş amaçları İşgücü ile İşgücü ihtiyacını buluşturmak olan 8 adet aktif Özel İstihdam Bürosu bulunuyor. Sayıları net olarak bilinmemekle birlikte onlarca Sosyal Hizmet Firması (taşeronlar) da İşgücü teminine katkı sağlıyor. İşkur listelerinde ise yüzlerce işsiz iş bekliyor.

Peki; iş arayanlarla işçi arayanlar neden buluşamıyor? Özel İstihdam Büroları yeterli mi değil? Taşeronlar güvenilmez mi? İşkur listeleri (işsizlik maaşı almak için kayıt olmak mecburi olduğundan) sadece bir balon mu?

Bence; bunların tümü bahane ve sorunun temelinde (ülkemizdeki hemen her işte olduğu gibi) işi erbabına teslim etmemek yatıyor.

Öncelikle iş gücü oluşturmanın uzmanlık istediğini kabul etmek gerekiyor. Birkaç yerel gazete ve radyoya ilan vererek doğru iş gücüne ulaşmak mümkün değil. İş gücünün de kendine ait bir haritası vardır. Örneğin:

- Hangi bölgede hangi etnik gruplar yaşar? (Yerliler, Göçmenler, Romanlar vb.)
- Bu grupların ana geçim kaynakları nelerdir? (Çiftçilik, Ormancılık, Balıkçılık vb.)
- Hangi gruplar hangi işlerde ehildir veya o işlere meyillidir? (Göçmenler bakıcılık, Romanlar temizlik ve hammaliye vb.)
- Hangi gruplar, hangi işleri, hangi bedellerle yapar?
- Benzer işyerlerinde çalışma şartları nelerdir ve bir tesiste çalışmak nasıl cazip hale getirilebilir?

İş gücü oluşturma sorumluluğunu üstlenen yöneticinin bu ve benzeri etkenleri dikkate alabilecek derecede sektörünü, bölgesini ve istihdam havuzunu tanıması gerekir. Aksi halde; ana geçim kaynağına (yazın tarlasına, kışın balıkçılığa vb.) dönen dönemsel iş gücünün yaratacağı sirkülasyon kronik bir hal alacaktır.


En mantıklı iş gücü çözümü nedir?


Özel İstihdam Büroları

Bu bürolar sadece işçi ile işvereni buluşturma vazifesi görürler. Personel işbaşı yaptığı an sorumlulukları da biter. Örneğin; A Özel İstihdam Bürosu B şirketine 30 personel sağlar. 30 x hizmet bedeli + KDV fatura keser ve hizmet sonlanır. Kariyer / İş Bulma internet siteleri de aynı mantıkla çalışmaktadır.

İşkur

İşkur önemli bir iş gücü kaynağıdır.  Hatta nicelik bakımından ülkenin en büyük iş gücü kaynağıdır diyebiliriz. Ancak nitelik bakımından oldukça zayıf (genelde verimsiz) iş gücü sağlar. İşkur’a kayıt yaptıranlar genellikle ya işsizlik maaşı bağlatmak için bir zaruret oluşundan kaydolur ya da diğer işyerlerinde iş bulamayanlardan (verimsiz, uyumsuz, fazla seçici olanlardan) oluşur.

Sosyal Hizmet Firmaları (Taşeronlar)

Sosyal Hizmet Firmaları çalıştırdıkları personel sayısı, süresi ve verimi üzerinden kazanç sağlarlar. Bu nedenle; ekiplerin kurulması, devamlılığın sağlanması, eksiklerin derhal tamamlanması ve verimli çalışılması gibi konular onların varlık nedenleridir. İş sürdüğü (ekip eksiksiz ve verimli çalıştığı) sürece var olacaklardır. Sürdürülebilirlik penceresinden bakıldığında iş gücü temini ve yönetimi için Sosyal Hizmet Firmaları (Taşeronlar) alternatifsiz tek tercihtir. İş gücüne ihtiyaç duyan firmalar açısından Sosyal Hizmet Firması (Taşeron) maliyetleri yüksek görülebilir ancak bir Sosyal Hizmet Firmasının (Taşeronun) sağlayacağı sürekliliğin engelleyeceği iş gücü sirkülasyonunun verimsel kazancı dahi Sosyal Hizmet Firmasının kazancını fazlasıyla karşılayacaktır.

Özetle; tecrübeli ve güvenilir bir Alt İşveren (taşeron) firma, vasıflı veya vasıfsız personel temini sorununu çözecek, takip edecek ve verimli bir işgücü sağlayacaktır.

Bu makale ile "neden personel bulamıyoruz, nasıl personel buluruz, vasıflı - vasıfsız personel kaynakları nelerdir" vb. sorulara kendi cevaplarınızı oluşturabileceğiniz bir bakış açısı geliştirmenize yardımcı olabilmeyi umuyorum. Konu hakkındaki sorularınız için benimle iletişime geçebilirsiniz.

Saygılarımla.

Oğuzhan ASLAN / 0850 420 0 426